Skansen

Skansen grundades 1891 och är idag världens äldsta friluftsmuseum, med en vision om att vara ledstjärna för lärande och inspirerande upplevelser av natur och kultur i Sverige. För historien, samtiden och framtiden.

Skansens grundare Artus Hazelius var språkforskare, lärare och folkbildare och menade att genom att känna till vår historia är det möjligt att känna oss själva. Med det som utgångspunkt skapade han Skansen. En plats som skulle levandegöra natur och kultur genom att samla byggnader, växter och djur från hela Sverige, och visa hur människor bott och arbetat i olika delar av landet.

Vid öppnade 1891 var delar av Skansen befolkat med en samisk familj som skulle bo i torvkåtan på området och ta hand om renarna. Detta eftersom Skansen enligt Arthur Hazelius vision skulle vara ett ”folkloristisk kulturhistoriskt museum” som skulle ”framställa folklifvet i lefvande drag”. Idag tolkas det pedagogiska arbetssättet kring hur en levande kultur visas på Skansen annorlunda. Genom att på olika sätt inkludera samiska personer i arbetet på Skansen har organisationen aktivt påbörjat ett förändringsarbete. Att bjuda in Verdde som arbetar med samisk samtidskonst till ett samarbete i en av de kulturhistoriska miljöerna var för Skansen ett oprövat inslag i det publika arbetet.

Med Skansens nationalromantiska bakgrund som kontext valde vi att lyfta fram ett levande och resilient urfolk, kultur och konst genom att blicka framåt utan att bortse från platsens historia i utställningen Vuoi ihán. Genom färgstarka kontraster, varierande materialval och titlar fyllda av ironi och humor visas en variation av vad den samiska konsten kan vara utöver stereotypa föreställningar och förväntningar. Vi ser ett behov av att urfolket samerna med självklarhet finns representerade överallt, men utifrån sina egna premisser och i sammanhang som präglas av samiska perspektiv.

För att förankra arbetet på Skansen internt och i mötet med besökarna togs en läslista fram för personalen som fungerar som en grundläggande kunskapsbas för den som ännu inte är bekant med den samiska kulturen. Läslistan finns publicerad här på hemsidan under Lär mer och är ett levande dokument som utvecklas och växer tillsammans med Verdde. I tillägg delades längre samtalsbaserade texter om de medverkande konstnärerna som inte utgått från en prestationsbaserad presentation utan ett holistiskt perspektiv för att ta fasta på överlappande och vitt skilda frågeställningar. Samtalen går att läsa i sina originalspråk på hemsidan under Vad vi gör.

logo