Luleåbiennalen är en internationell konstbiennal som tar plats i de nordligaste delarna av Sverige. Biennalen har organiserats i Norrbotten sedan 1991, och är Skandinaviens äldsta konstbiennal.
Konstfrämjandet Norrbotten har det övergripande ansvaret för Luleåbiennalen med mål att skapa angelägna utställningar och program med lokal såväl som internationell relevans. Luleåbiennalen utgör en kontinuerlig samlingspunkt för verksamma inom konst och kulturområdet. Varje upplaga av biennalen är unik utifrån varierande tematiker och tar plats i olika sammanhang, i och utanför traditionella utställningsrum, i länet där nya verk och utövare går att bekanta sig med. Under biennalens utställningsperioder presenteras en rik och varierad konsthändelse på flera platser i Norrbotten som vänder sig till en lokal, nationell och internationell publik. Att arbeta med Norrbotten som plats, regionens komplexa historia och geografiska förutsättningar skapar intressanta diskussioner med internationell räckvidd och möjlighet att utveckla biennalen som koncept.
Biennalen fungerar som en resurs och katalysator för att väcka nya tankar och bidra till den fortsatta utvecklingen av regionens konstliv för både aktörer och publik. Under 2024 inledde Luleåbiennalen ett aktivt arbete med social-, ekonomisk-, kulturell- och ekologisk hållbarhet. Som en del av detta arbete genomfördes ett samarbete med Verdde.
Utifrån biennalens geografiska placering i Sábme och utgångspunkt i lulesamiskt område involverades konstnären Tilde-Ristin Kuoljok för att arbeta gestaltande med de förutsättningar och det ansvar det innebär att genomföra en återkommande och internationell konsthändelse på marker som är urfolket samernas traditionella hemland. Verket hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands kommer framöver att inkluderas och synliggöras som ett permanent inslag i Luleåbiennalens genomförande och påminna om den samiska närvaron i Julevu Luleå och Norrbotten. I tillägg utformas ett avtal mellan Verdde och Luleåbiennalen om hur samiska perspektiv alltid ska värnas och inkluderas i biennalens ramverk.
Genom samarbetet med Verdde främjas långsiktig och hållbar utveckling för de samiska utövarna, den norrbottniska publiken och regionens aktörer. hálijdibme badjelándas / wishes from the highlands och verkets tillhörande avtal ska möjliggöra för biennalen att bidra till fler positiva samtal, förståelse och utbyten.
Avtalet tillgängliggörs under hösten 2024 på hemsidan för Verdde för andra att ta del av.