Vår bakgrund

Vi verkar för en rikare vardag fylld av samiska perspektiv.

Den samiska närvaron i kulturvärlden har de senaste åren ökat tillsammans med intresset för det geografiska norr. En växande medvetenhet om kolonialismen som pågår i Sápmi tillsammans med insikter om dagens ohållbara resursförvaltning har internationellt aktualiserat urfolket samernas traditionella kunskaper, generationella erfarenheter och förhållningssätt till markerna. I mångas sammanhang saknas däremot samma tydliga utveckling. Förståelse för och kunskap om den samiska kulturen, historiska skeenden och samtida förutsättningar uteblir och istället förstärks ett vi och dem perspektiv. Även på platser där den samiska närvaron är tydlig och har funnits långt innan de byggda miljöerna uppfördes saknas ofta den representationen och kunskap som krävs i beslutsprocesser, oavsett sammanhang, för att urfolksperspektiv ska synliggöras.

När urfolkskulturer som den samiska enbart ges utrymme i en kulturhistorisk och museal kontext blir den på ett subtilt sätt en del av en dåtid men inte lika viktig att ta hänsyn till i samtida skeenden. Samhällsdebatten drivs i ett högt tonläge som bidrar till hat och rädsla i mångas vardag och istället för att skapa synlighet med och för dem som hittills inte inkluderats ställs minoritet mot minoritet. Behovet av att aktivt arbeta med att inkludera samiska uttryck och perspektiv i olika sammanhang i och utanför Sápmi är ännu stort och det är viktigt att samiska barn får möta och uppleva sin egen kultur när de växer upp - och då inte enbart på samiska institutioner eller i svenska museer, utan som självklara inslag i sin vardag.

I Sápmi har vi sedan lång tid tillbaka levt tillsammans på dessa marker och samverkat genom att hjälpa varandra, utbyta kunskap och erfarenheter som bidragit till en rikare kulturell tillvaro. Vi delar mer än vad som skiljer oss åt och vi behöver lyfta fram likheterna och hylla skillnaderna.

Verdde är nordsamiska och kan översättas som "gästvän”. Att ha en verdde är en tradition mellan renskötande samer och bofasta på de platser dit renskötande samer följer renarna vid olika tidpunkter på året. Det är en ömsesidig vänskap som innebär att hjälpa varandra och byta varor och tjänster, en relation som ofta ärvs ned genom generationer.

logo